Onze geschiedenis

Familietraditie

Slagerij Spaans kent een lange familietraditie: Johannes Spaans nam de slagerij in 1924 over van zijn (stief)vader, waarna Abram (Bram) Spaans in 1957 het roer overnam.

Zoon Gertjan (52), de laatste generatie nam vervolgens het bedrijf over midden jaren ’90. In al die jaren werd niets of nauwelijks veranderd aan het aanbod van uitsluitend paardenvlees noch aan de originele receptuur en de ambachtelijke bereidingswijze van de toen al bekende paardenworst .

 

Gouden jaren

In de jaren '70 en '80 kende slagerij Spaans zijn beste jaren en was er sprake van een hondstrouwe klantenkring die de weg naar de kleine winkel aan de Spuiweg altijd wist te vinden. Vooral de warme paardenworst op vrijdag en zaterdag vond gretig aftrek en zorgde voor een grote toeloop van klanten. Ook van (ver) buiten de regio. De door Bram Spaans bedachte slogan ‘De enige echte' werd een begrip in Dordrecht, waar overigens in die periode ook nog vijf andere slagerijen paardenworst en -vlees verkochten.  

In de jaren ’90 profiteerde het bedrijf van de crisis in de pluimvee-, varkens,- en rundvleessector.

 

Bereikbaarheid

De slagerij op de Spuiweg, van oudsher de doorgangsroute naar de binnenstad, was altijd een toegankelijke en makkelijk bereikbare winkel. Dat werd compleet anders door een drastisch gemeentelijk (logistieke) ommezwaai eind jaren '90 waar de Spuiweg en omgeving ernstig onder leed. Bovendien werd de invloed van het grote aanbod in supermarkten en de verruimde de openingstijden steeds groter en verpauperde de binnenstad in rap tempo . De Spuiweg werd in de volksmond al snel 'de Spuitweg' genoemd en veel speciaalzaken hebben het helaas niet gered.  

In 2002 heeft Gertjan Spaans noodgedwongen de deuren moeten sluiten,   hetgeen breed uitgemeten werd in de locale pers.